zondag 23 november 2014

Knisperend haardvuur

Knisperend haardvuur

 
1 ding wisten we zeker toen we dit huis kochten; er moest een open haard komen!
Want wat is er knusser dan op een gure winteravond lekker de open haard aan te steken?

Dat dit betekende dat er flink gesloopt zou moeten worden werd al gauw duidelijk!
Het volledige rookkanaal moest er voor aangepast worden, want dat was maar 15 cm breed en de schouw die we uiteindelijk kozen vereiste een rookkanaal van 30 cm breed.
Nu waren we toch al flink bezig met verbouwen, dus dat kon er ook nog wel bij, je moet er wat voor over hebben.
 
 
 
 
We hebben onze schouw gekocht bij 't Achterhuis in Udenhout, we liepen naar binnen en wandelden samen recht op deze schouw af, we waren het direct eens! Ook de prachtige antieke haardplaat en oude vuurbokken hebben we daar uitgezocht.
(www.achterhuis.nl

 
Nu krijgen we wel eens de vraag of dat wel kan, een rieten kap en een open haard, en of je dan niet een hele hoge brandverzekering krijgt. Met wat aanpassingen is het gewoon mogelijk.
De schoorsteen moet ruim boven het hoogste punt van het dak uitkomen, er moeten vonkenvangers in de schoorsteen geplaatst worden en je moet de schoorsteen 1x per jaar laten vegen.

 

Verder is het voor de brandverzekering belangrijk of je een "open" of een "gesloten" kap-constructie hebt. Bij veel oude boerderijen zie je het riet aan de binnenkant zitten, dat zijn "open" constructies, dan kan de brand naar binnen slaan. 
Bij een "gesloten" constructie zijn er brandwerende platen op het dak aangebracht waarop het riet is geplaatst, dan brandt alleen het riet weg maar kan de brand niet naar binnen slaan, je brandverzekering is dan gelijk aan die van een pannendak.

 
 
Straks als de sneeuw weer op het dak ligt en het buiten koud is, steken wij de haard weer lekker aan!